TSH 0.05 poniżej normy

Blisko jak Georgia O Keeffe

Temat: Do p.Doktor: Poziom hormonów tarczycy, a ciąża?
Do p.Doktor: Poziom hormonów tarczycy, a ciąża?
Jestem w 8 tygodniu ciąży, a ponieważ choruje na niedoczynność tarczycy to
właśnie sprawdziłam poziom hormonów we krwi.
Poziom TSH mam poniżej normy (0,05 ulU/ml przy normie 0,2-5,1 ulU/ml, ale FT3
i FT4 podwyższone (FT3 nieznacznie - 4,3 pg/ml przy normie 2-4,25 pg/ml, ale
FT4 dość mocno - 22 pg/ml przy normie 7-18 pg/ml).
Do lekarza wybieram się dopiero za tydzień. Czy takie podwyższone FT3 i FT4
może powodować jakies wady u dzidzi?
Jestem w trakcie leczenia, biorę Letrox 200. Czy te wyniki to przesłanka do
zwiekszenia, czy zmniejszenia dawki???

Dziękuję serdecznie za pomoc,
Aneta

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,216,9689938,9689938,Do_p_Doktor_Poziom_hormonow_tarczycy_a_ciaza_.html



Temat: Dotyczy tarczycy
Dotyczy tarczycy
Zadałam to pytanie na forum o chorobach tarczycy, ale jak dotad pozostalo bez odzewu. Dlatego ponawiam tu:
Prawie rok temu urodziłam zdrowego chlopca. Wkrotce po tym szczęsliwym
dniu zdiagnozowano u mnie nowotwór. Zostalam poddana leczeniu (chemio i radio- terapia). Teraz jestem prawie pół roku po
leczeniu i właśnie dzis zrobilam badanie TSH. Okazalo sie być ono poniżej normy <0,05 ulU/ml, przy normie 0,25- 5,0. Badanie
to zrobiłam, gdyż moje ostatnie dwa cykle były bardzo długie (36 dzień cyklu i 49). Przy tym miesiączki trwały dwa dni i były.
skąpe. Dodam, że w czasie leczenia nie mialam miesiączki. Co o tym sądzicie? Jutro pójde do mojego lekarza rodziennego, ale
chcialabym wiedzieć o co ewentualnie zapytac. Czym może grozic tak niski poziom TSH?
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,216,48170670,48170670,Dotyczy_tarczycy.html


Temat: TSH < 0,05
TSH < 0,05
Witajcie. Dziś trafilam na Wasze forum i leczę na pomoc. Prawie rok temu urodziłam zdrowego chlopca. Wkrotce po tym szczęsliwym dniu zdiagnozowano u mnie ziarnicę złośliwą. Zostalam poddana leczeniu (chemio i radio- terapia). Teraz jestem prawie pół roku po leczeniu i właśnie dzis zrobilam badanie TSH. Okazalo sie być ono poniżej normy <0,05 ulU/ml, przy normie 0,25- 5,0. Badanie to zrobiłam, gdyż moje ostatnie dwa cykle były bardzo długie (36 dzień cyklu i 49). Przy tym miesiączki trwały dwa dni i były skąpe. Dodam, że w czasie leczenia nie mialam miesiączki. Co o tym sądzicie? Jutro pójde do mojego lekarza rodziennego, ale chcialabym wiedzieć o co ewentualnie zapytac. Czym może grozic tak niski poziom TSH?
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,48157608,48157608,TSH_60_0_05.html


Temat: interpretacja wynikow plus USG
interpretacja wynikow plus USG
Witajcie,

Mam wizyte u specjalisty dopiero za miesiac.
Zrobilam zalecane badania przez Pania doktor z USG, prywatnie.

Historia:
Ogolny stwierdza powiekszenie tarczycy, kieruje na TSH i USG.
TSH wynik ponizej 0,05, norma <0.25-5.0>
USG - lekarz sugeruje badanie przeciwcial i podejrzewa zapalenie
tarczycy
Dostaje skierowanie do endo.

Ide prywatnie na badanie krwi, wyniki:

TSH (3cia generacja) wynik 0.028, norma <0.4-4.0>
FT3 wynik 5.7 norma <2.3 - 6.3>
FT4 wynik 14.4 norma <10.3-24.4>

p.ciała anty-TG wynik 118 norma <0-40>

p.ciała anty-TPO wynik >1000 norma <0-35>

To zapalenie tarczycy?
Jesli tak, jakiego typu?

Dziekuje i pozdrawiam, czekam oczywiscie na konsultacje lekarska u
endkrynologa.

pagodka


Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,92775850,92775850,interpretacja_wynikow_plus_USG.html


Temat: pilnie proszę o poradę:(((((((((
pilnie proszę o poradę:(((((((((
Witam Was wszystkie długo mnie nie było na tym forum ale znów
potrzebuję Waszej porady. Tak w dużym uproszczeniu w lipcu straciłam
w piątym miesiącu ciąże nie z powodu tarczycy ale głupiej infekcji
wirusowej zaraz po 2 miesiącach zaszłam ponownie w ciąże bo to była
jedyna myśl, która trzymała mnie w pionie teraz ponownie jestem w 20
tygodniu i wszystko z dzidzią jest ok w tarczycy mam 2 małe łagodne
zmiany wszystkie badania do tej pory przed ciążą miałam supet
przeciwciała też ok nie brałam żadnych leków w ciąży zawsze mam
bardzo niskie tsh ale lekarz zawsze mówił że w ciąży tak jest i ft3
i ft4 są bardzo ważne szczególnie w I trymestrze i ja zawsze miałam
super wyniki ale teraz troche się zaniepokoiłam bo tsh - 0,450 czyli
w normie ft4-1,05 czyli też w normie ale ft3-2,37 troche poniżej
normy czuje się świetnie nie mam żadnych dolegliwości napiszcie co o
tym sądzicie będe bardzo wdzięczna.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,105593985,105593985,pilnie_prosze_o_porade_.html


Temat: Poporodowe zapalenie tarczycy.
Poniżej umieszczam wyniki badań. Byłam na granicy normy teraz tarczyca poszła w
niedoczynność. Jak byłam dzieckiem leczyłam się na nadczynność tarczycy i tym
się lekarz zasugerował.

Lekarz powiedział mi, ze tarczyca ma prawo do takiej sinusoidy po ciąży (tylko ,
że to już 9,5 m-ca po porodzie). Nie wiem na ile trzeba wprowadzać hormony, a na
ile ona sama może z tego wyjść.

Prośba o interpretację wyników. Bardzo zależny mi na unormowaniu wyników, gdyż
planuję drugą ciążę.

25/10/2008
TSH 0,032 [0,27 - 4,2]
fT4 24,9 [12 - 22]
dostałam metizol 5mg/dziennie

24/11/2008
P-ciała p/receptorom TSH 1 [ujemny < 1,5 wątpliwy 1,5 - 1,75 dodatni > 1,75 ]

05/12/2008
TSH 20,11 [0,27 - 4,2]
fT3 4,01 [3,1 - 6,8]
fT4 9,49 [12 - 22]
odstawienie metizolu

16/12/2008
TSH 27,13 [0,27 - 4,2]
fT4 10,72 [12 - 22]
fT3 5,02 [3,1 - 6,8]
dostałam Letrox25 2tab/dziennie


Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,88734235,88734235,Poporodowe_zapalenie_tarczycy_.html


Temat: radioterapia a tarczyca
Jako żem "bardzo":/zdolna kobieta nie moge porownac za bardzo tsh i ft4 przed i
po radioterapii...wskutek oszczednosci sluzby zdrwoia dostalam skierowanie na
badanie PO radioterapii (laboratorium w Katwoicach) a przed zrobialm je sama
prywatnie juz na onkologii w Gliwicach (tu mam blizej bo tylko 15 minut drogi a
nie 1,5 godz) no i najzwyczajniej w swiecie normy sa ciezko porownywalne.
Juz to przedstawiam:

badania z dnia 04.05.
TSH=1,77 ulU/ml <0,35-4,94>
FT4=1,05 ng/dl <0,7-1,48>
TPO=2424,8 U/L <0-60>

badania z dnia 06.07.
TSH=2,17 mJU/l <0,3-4,0>
FT4=17,02pmol/l <10-25>
TPO=967,05 U/ml <0-60>

Widzisz więc Ula, ze porownac za bardzo tego nie mozna jedynie czytso
matematycznie, ustalajac polowe normy i do tego sie odnoszac. W taki sposb
wnioskujac tsh z maja jest ponizej polowy normy a tsh z zeszlego tyg juz w
polowie. ft4 w obu przypadkach trzyma sie stabilnie. Ale wogole te roznice sa
dosc subtelne, tylko TPO dalo swietny wynik. Temperatura powoli rosnie ale juz
od paru dni jestem na wyzszej dawce, objawy jakos nie chca ustapic.
Mysle, nad selenem bo nigdy go nie bralam, a poniewaz dzieki radio p/ciala
spadly moznaby dalej je atakowac selenem i moze bylyby jeszcze lepsze efekty...






Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24776,24266545,24266545,radioterapia_a_tarczyca.html


Copyright (c) 2009 Blisko jak Georgia O Keeffe | Powered by Wordpress. Fresh News Theme by WooThemes - Premium Wordpress Themes.