TSH 3 generacja

Blisko jak Georgia O Keeffe

Temat: metformax+clostilbegyt+pregnyl - czy to działa?
" />Szanowny Panie,
Bardzo dziekuje za odpowiedź, proszę jeszcze o informację czy przy podanych przeze mnie wynikach hormonów mam szansę zajść w ciążę w miare krótkim czasie, mam 30 lat i nie bardzo mam na co czekac
LH 8,3 mIU/ml
Estradiol 29,8 pg/ml
FSH 6,4 mIU/ml
Progesteron w 2 połowie cylku 0,38 ng/ml
Prolaktyna 11,3 ng/ml
testosteron 37,6 ng/dl
TSH 3-cia generacja 1,50 uIL/ml
endometrium 7mm, i jajniki bez wzorców dojrzewania
czy może Pan ocenic poziom testosteronu, czy jest on na tyle za wysoki, że może powodować hirsutyzm, i czy mój wynik jest dobry dla osoby w moim wieku.
Z góry dziękuję Pozdrawiam Rozalinda
Źródło: nasz-bocian.pl/phpbbforum/viewtopic.php?t=39043



Temat: Brak plemników, a badania chormonalne w normie
" />Pomóżcie!
2 badania nasienia, jakie wykonałem (pierwsze w maju, drugie w listopadzie br.) nie były najlepsze, tzn. ani w pierwszym, ani w drugim nie stwierdzono obecności plamników, a objętość nasienia wyniosła 0,5-0,7cm3.
Po pierwszym badaniu uznałem, że zbytnio się zestresowałem i stąd tak mała ilość nasienia, a że był to preejakujat (tak uznała Pani wykonująca badanie), nie było tam plemników. Niestety po drugim badaniu utwierdziłem się w przekonaniu, że coś ze mną jest nie tak.
Póki co wykonałem badania chormonalne i wyglądają one następująco:
TSH 3 generacja: 1,16 uIU/ml (norma: 0,27-4,20)
FSH: 2,51 mIU/ml (norma: 1,5-12,4)
LH: 5,75 mIU/ml (norma: 1,7-8,6)
Prolaktyna: 13,49 ng/ml (norma: 4,6-21,4)
Testosteron: 550,7 ng/dl (norma: 280-800)
Zastanawiam się w tej sytuacji nad szybkim wykonaniem biopsji celem stwierdzenia, czy jądra produkują plemniki, czy też nie i ewentualnie pobrania ich. Jaka jest szansa, że przy takich wynikach badań chormonalnych moje jądra produkują plemniki.
Jaka klinika na Śląsku ma doświadczenie w zakresie wykonywania biopsji i czy można tam przetrzymać plamniki celem ich późniejszego wykorzystania do zapłodnienia komórki jajowej.
Źródło: nasz-bocian.pl/phpbbforum/viewtopic.php?t=31664


Temat: Badania hormonalne, PRL, owulacja...
" />Witam,
Pierwsze badanie PRL miałam w czerwcu zeszłego roku, cykle mialam zawsze regularne 25-26 dni, ale problem w tym, że działa tylko jeden jajnik, drugi jest powiększony i wygląda jakby był PCO, moje pęcherzyki czasami rosną do sporych rozmiarów, nie chcą pęknąć i ulegają luteinizacji, po czym zanikają. Sytuacji tej nie zmienił bromergon, dopiero cyclo-progynova.

Bardzo proszę o ocenę wyników badań hormonalnych, szczególnie wpływu hiperprolaktynemii na jakość owulacji, ponieważ endokrynolog twierdzi, że te poziomy PRL, które ja mam są jego zdaniem bez wpływu na owulację.
1) Czy podziela Pan to zdanie?
2) Czy widzi Pan jakieś nieprawidłowości?
3) Czy możliwe jest aby jeden jajnik był PCO, a drugi funkcjonował prawidłowo?


Prolaktyna:
data badania / wynik / dzień cyklu
18,06,2007 - 26,07 ng/ml - 1 d.c.
06,08,2007 - 14,90 ng/ml - 22 d.c.
08,10,2007 - 24,99 ng/ml - 10 d.c.
30,10,2007 - 6,75 ng/ml - 5 d.c. - inne labolatorium
30,11,2007 - 20,72 ng/ml - 7 d.c.

Badania hormonalne wykonane w 5 d.c.:
- TSH 3-cia generacja .... 1,60 ulU/mL
- przeciwciała anty-TPO .. 7,94 lU/ml
- LH .............................. 5,05 mlU/ml
- FSH ............................ 4,53 mlU/ml
- Estradiol ..................... 53,41 pg/ml
- Testosteron ................. 30,55 ng/dl
- DHEA-S ...................... 2,77 umol/l

Z góry dziękuję za wyszerpującą odpowiedź
Źródło: nasz-bocian.pl/phpbbforum/viewtopic.php?t=54551


Temat: Prawidłowe TSH ?
" />Witam
Mam takie zapytanie czy wynik TSH 3 generacja 2.21uIU/ml jest prawidłowy, dodam iż podejrzewam u siebie niedoczyność tarczycy, męczą mnie objawy takie jak przy tej chorobie, a lekarze uważają że wszystko jest ok. Dodam że od 5 lat leczę się na niepłodność i nie mogę zajść w ciążę.

Z góry dziękuję za odpowiedź.
Źródło: nasz-bocian.pl/phpbbforum/viewtopic.php?t=29809


Temat: przeciwciała przeciwtarczycowe
" />
">Panie Doktorze, Bardzo proszę o informację jak i czy przeciwciała przeciwtarczycowe mogą wpłynąć na przebieg ciąży i zdrowie dziecka. Odebrałam wyniki badań i są następujące: TSH 3-cia generacja 1,85ulU/mL; FT3 2,90 pg/ml; FT4 16,14 pmol/l; P. ciała anty-TG <20,0 IU/ml; P. ciała anty-TPO 62,6 IU/ml
Dziękuję
No cóż bezpośredniego związku (udowdnionego) brak. Z powazaniem JD
Źródło: nasz-bocian.pl/phpbbforum/viewtopic.php?t=4874


Temat: przeciwciała przeciwtarczycowe
" />Panie Doktorze, Bardzo proszę o informację jak i czy przeciwciała przeciwtarczycowe mogą wpłynąć na przebieg ciąży i zdrowie dziecka. Odebrałam wyniki badań i są następujące: TSH 3-cia generacja 1,85ulU/mL; FT3 2,90 pg/ml; FT4 16,14 pmol/l; P. ciała anty-TG <20,0 IU/ml; P. ciała anty-TPO 62,6 IU/ml
Dziękuję
Źródło: nasz-bocian.pl/phpbbforum/viewtopic.php?t=4874


Temat: inerpretacja wyników - nieregularne cykle
" />Od roku z mężem staramy się o dziecko. Mam nieregularne cykle, które trwają od 20 do 35 dni.
Oto moje wyniki, które robiłam w 5 dc. Bardzo proszę o ich interpretacje.
TSH 3-cia generacja - 0,81 ulU/mL
FSH w surowicy - 8,85 mlU/ml
LH w surowicy - 10,90 mlU/ml
Prolaktyna w surowicy - 20,30 ng/ml
Testosteron w surowicy - 74,30 ng/dl

Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź
Źródło: nasz-bocian.pl/phpbbforum/viewtopic.php?t=40911


Temat: WYNIKI KRWI I DOLEGLIWOSCI -WEJDZ I POMOZ
WITAM!
Mam 24 lata .Ostatnio /tzn 2 miesiace a najbardziej 3 ostatnie tygodnie/ zle sie czuje.
Bylam u lekarza ogolnego ,ktory skierowal mnie na bad. krwi .A oto wyniki:
1.Erytrocyty 4,05
2. Hemoglobina 10,7
3. Hematokryt 33,00
4. MCV 81,5
5. MCH 26,4
6. MCHC 32,4
7. Plytki 313 tys/ul
8. Limfocyty -mam wpisane 2 razy :
a. 35,6%
b. 2,1 tys/ul
9. EO,BAZO,MONO 0,4 tys/ul
10. MPV 8,5 FL
11. Glukoza 5,04 mmol/l
12. Zelazo 3,15 umol/l
13. TSH 3cia generacja 7,15 ulU/mL

Ponadto odczuwam:
-brak sil
ciagle zmeczenie, apatia, -sZybciej sie mecze niz to bylo kiedys
- oslabienie ,zawroty glowy /podczas mycia krzesel w pracy-uderzenie fali goraca ,omdlenie, nudnosci/
-nadmierne pocenie przy marszu
- bole kosci-od kilku dni szczegolnie kolana, przez ktore nie moge chodzic, bo bola ,az nie chce sie wstawac z lozka
- poczucie klucia w sercu ( ?) podczas lekkiego wysilku/typu niesienie plecaka jak wczoraj i przedwczoraj/
- uczucie pelnosci w zoladku,jakbym zjadla mase jedzenia /-dzis wymioty
- powiekszone wezly chlonne od kilku miesiecy
-caly czas choruje, brak m i odpornosci
-bladosc cery
-mrowienie nog, stop


mam 24 lata.

DZiekuje z gory za pomoc przy interpretacji.
-
Źródło: commed.pl/viewtopic.php?t=1081


Temat: Czy wyniki wskazują na niedoczynnosc?
Witam!
Mam dosc nietypowy chyba problem..
Z wynikow wynika iz:
TSH 3-cia generacja 0,021 uIU/mL min 0.25 max 5.0
... mam NADczynnosc, ale z objawow:
- suchosc skory
- bardzo wypadajace wlosy
- straszne zaparcia
- bardzo niskie libido
- duza potliwosc
- podkrazone oczy
- niekiedy kolatanie serca
- rozdraznienie psychiczne
... ze mam NIEDOczynnosc.

Bylam u 2 lekarzy.

Jeden zlecil mi badania krwi moczu i ft4 i stwierdzil ze to NIEDOczynnosc. Zrobilam sobie wiec ( miesiac po pierwszym wyniuku) te badania i wyszlo:

FT4 10,19 pmol/l ( zakres wartosci 9,0 - 19,00 pmol/l , mocz w normie...

Teraz z tymi wynikami mam sie stawic do niego pod koniec listopada.. ale nie chcialam dluzej czekac i poszlam do innego endo.
Pani doktor po wywiadzie i na podstawie wynikow stwierdzila NADczynnosc. Wypisala lek Thyrozel i skierowala na badania TSH i jakies ( nie moge sie doczytac ) w grudniu.
Lek ktory mi wypisala jest na nadczynnosc i skutkami ubocznymi sa wszystkie objawy jakie ja juz mam czyli wypadanie wloso suchosc skory itd.

Dodam jeszcze ze jestem atopowcem ( mam atopowe zapalenie skory ) wiec suchoc jest tym bardziej uciazliwa.

Nie wiem co robic, czy kupic lek czy nie, czy isc do jeszcze innego lekarza.. nie wiem czy mam NIEDO czy NAD. Martwie sie bo nic sie rusza do przodu a ja trace wlosy , tyje i niemam radosci z zycia!! Prosze o pomoc, o porade, cokolwiek, co umozliwi mi w koncu pojscie z czyms do przodu!
POZDRAWIAM!!
Źródło: commed.pl/viewtopic.php?t=4508


Temat: Analiza wyników badan
Witam.
Kolejny raz robiłam badania krwi. Tym razem chodzi mi o interpretację TSH 3. Generacji. Ale może podam od razu wszystko, co mam napisane.

17-OH progesteron 1.4 ng/ml (badanie robione drugiego dnia miesiączki)
Testosteron wolny 1.0 pg/ml
Androstendion 1.9 ng/ml
TSH 3 generacja 5.41 uIU/ml
P/c anty TPO 8.79 IU/ml
Prolaktyna 8.18 ng/ml

Mam 16 lat, miesiączkuję nieregularnie i jestem otyła (przy wzroście 1,69m ważę około 77kg!). Bardzo proszę o pomoc w interpetacji wyników. Dodam, że nigdy wcześniej nie badałam TSH, a tylko testosteron i progesteron. Wcześniej miała znacząco ponad normę poziom testosteronu. Pozdrawiam i liczę na pomoc oraz fachowe odpowiedzi.
M.
Źródło: commed.pl/viewtopic.php?t=9892


Temat: Analiza wyników badań

Witam!
jestem tu pierwszy raz.
moje wyniki:
TSH 3 generacja 10.26 uIU/ml
anty TPO 109.9 IU/ml
Co to oznacza?


Witam!!
Proszę raz czytać uważnie posty dwa wyniki podaje się wraz z normami,ma Pani HASHIMOTO ale o tym winna Pani ze swoim endo pogadać dwa
usg tarczycy
morfologia
krzywa cukrowa
prolaktyna
drugie przeciwciało tarczycowe TG,resztę info znajdzie Pani w starych postach.
Źródło: commed.pl/viewtopic.php?t=6555


Temat: Analiza wyników badań

Witam,
Proszę o analizę moich wyników badań:
Testosteron 33,30 ng/dl
gdzie :
kobiety owulujące: poniżej 80 ng/dl
po menopauzie: poniżej 62 ng/dl
TSH-3 generacji 0,636 ulU/ml (min.0,27-max 4,7ulU/ml)
FT3 4,30 pmol/l (min.4,00-max 8,30 pmol/l)
FT4 11,47 pmol/l (min. 9,00 - max 20,0 pmol/l)

Dodam że badania były robione w 10 dniu cyklu


Testosteron jest ok ale nie pisze pani jakie ma problemy/po co były robione badania sam jeden hormon to mało trzeba by porobić inne +usg dopochwowe - jakie ma pani problemy? Co do TSH albo lekarz zleci monitorowanie albo.....nie wiem czy jakieś leki pani na tarczycę bierze bo wolne wskazują na kierunek - niedoczynność a TSH niekoniecznie. Jeśli nie wiadomo co będzie można TSH zrobić za 2 miesiące i zobaczyć co i jak. Zależy też jak się Pani czuje? Jakie było usg tarczycy -jeśli byłO ROBIONE - JAK NIE TO POPROSIĆ O SKIEROWANIE/ZrOBIĆ NA wŁasną rękę - a przeciwciała robiła pani? Czy ktoś w rodzinie boryka się z chorobą tarczycy? Co mówi pani dr na te wyniki, jaka morfologia byłA ETC?
Źródło: commed.pl/viewtopic.php?t=6555


Temat: Analiza wyników badań
Witam,
Chciałabym poprosić o informację nt. moich wyników (wizyta u gin. dopiero za 2 tygodnie)
W 12 dniu cyklu będąc u ginekologa zrobił mi usg, stwierdził że owulacja będzie najwcześniej za tydzień czyli około 18/19 dnia cyklu. Kazał zrobić następujące badania- podaję wyniki:
TSH 3-cia generacja 1,31uIU/ml (norma 0,4 do 4,0)
Prolaktyna 6,98 ng/ml (norma 1,2 do 25,0)
Prolaktyna po MTC 7,29 ng/ml (norma -brak)
OM-MA (CA-125) 6,06 U/ml (norma 0,0 do 21,0)
Proszę o informację czy powinnam być zaniepokojona tą prolaktyną (jestem po poronieniu- puste jajo płodowe i staramy się o dziecko).
Dziękuję!
Źródło: commed.pl/viewtopic.php?t=6555


Temat: Stan zapalny tarczycy z lekką niedoczynnościa

Witam ponownie!
Oto moje aktualne wyniki badan po 6 tyg łykania thyrozolu 20:
HCT 43.8
RBC 5.01
HGB 15.4
WBC 4.8
MCV 87.5
MCHC 35.2
MCH 30.7
RDW 12.8
PLT 206
MPV 15.6
NEUT 2.7
NEUT % 55.7
LYMPH 2.7
LYMPH % 34.3
MXD 0.5
MXD % 10
OB po 1h - 2mm
TSH 3 generacja 0.005
ft3 6.48
ft4 1.37
anty TG 616.6
anty TPO 330.9
W ostatnim czasie dość szybko pogorszył mi sie wzrok , mam problemy z koncentracją i pamięcią, skaczące ciśnienie(ale raczej w normie), bardzo wysoki puls-raczej zawsze powyżej 100, kołatania serca, zadyszki.
Prosze o interpretacje moich wyników badań


Nie podał Pan norm ,każde lab ma inne a tu nikt nie jest Wróżką/Wróżem.Poza tym zawsze można iść na konsultację do innego endo
Źródło: commed.pl/viewtopic.php?t=7767


Copyright (c) 2009 Blisko jak Georgia O Keeffe | Powered by Wordpress. Fresh News Theme by WooThemes - Premium Wordpress Themes.