TSH mam 1.260

Blisko jak Georgia O Keeffe

Temat: prosze o interpretacje wynikow i rade
prosze o interpretacje wynikow i rade
Caly czas walczymy z kiepskimi wynikami synka (skonczone 7 miesiecy).
Ostatnio sie polepszylo (TSH nareszcie w porzadku, transaminazy
spadly do 70, gospodarka wapniowa i foforowa polepszenie), maly mial
prawdopodobnie wrodzona cytomegalie (wyszlo to w badaniu PCR
jakosciowym w moczu, ilosciowym i w krwi wirusa nie wykryto).

W tej chwili wyszla tylko niedokrwistosc (260) i niska
immunoglobulina klasy G wynik 0,4 przy normie 3,5 do 11,8. Prosze o
wyjasnienie za co odpowiada ta Immunoglobulina i czy dziecko
kwalifikuje sie do podania zelaza czy wystarczy zwiekszyc dawke
mieska w zupkach?

Dziecko generalnie w dzien jest bardzo kontaktowe i wesole, mamy
tylko problem ze snem: jest bardzo niepsokojny, budzi sie z mega
wrzaskiem zawsze. W nocy budzi sie co godzine i czesciej i moge go
uspokoic podaniem piersi, ale tylko na kolejne pol godziny-godzine.
Sprobowalam podac kaszke przed snem niestety bez rezultatow wiec to
czyba nie z powodu nocnego glodu.

Prosze o rade.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,90545945,90545945,prosze_o_interpretacje_wynikow_i_rade.html



Temat: prosze o interpretacje wynikow i rade
Dziekuje za szybka reakcje. Podaje wynik morfologii, ale genaralnie
reszta miesci sie (w podanych w nawiasach) w normach

Morfologia krwi (Sysmex):
WBC krwinki biale w tys. 7,8 w 1ul (4-10)
Limfocyty 67,9% (20-45)
Mxd.(pozostale) 8,7% 3-20
Neutrofile 23,4% 40-70
RBC - kr.czerwone w mln. 4,42 w 1ul (4,6-6,2)
HGB hemoglobina 11,2 g/dl (14-17)
HCT hematokryt 33,4% (41-52)
MCV 75,6 fl (81-95)
MCH 25,3pg (27-33)
MCHC 33,5 g/dl (32-36)
RDW-CV 12,1% (11-16)
PLT-plytki w tys. 384 w 1ul (140-400)
MPV 9,1 fl (9-13)
Rozmaz mikroskopowy:
Paleczki 0% (0-3)
Neutrofile (segmenty) 23% (40-70)
Eozynafile (kwasochlonne) 3% (0-5)
Limfocyty 69% (20-45)
Monocyty 5% (1-8)

Immunoglobulina 0,4 g/l (3,5-11,8)
FT4 0,93 ng/dl (0,93-1,7)
TSH -3.gen 3,340 ulU/ml (0,27-4,2)
Glukoza poziom w surowicy 95,1 mg/dl
Transaminazy ALT 52,5 U/l
Transamizany AST 71,3
Zelazo 42,7
Eloktrolity: Sod 136,1mmol/l Potas 4,45 mmol/l
Fosfotaza alkaliczna ALP 260,8 U/l
Fosfor 5,7 mg/dl
Kreatynina w moczu 38,5 mg/dl
Wapn w moczu 19,5 mg/dl
Wapn 10,3 mg/dl

...kurrrcze to chyba wszystko. Bede wdzieczna za interpretacje. Boje
sie isc z synkim do lekarza do dzieci chorych w czasie szalejacych
wirusow a wizyte w poradni dzieci zdrowych mam dopiero w polowie
lutego.

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,90545945,90545945,prosze_o_interpretacje_wynikow_i_rade.html


Temat: Wyniki hormonów tarczycy
Wyniki hormonów tarczycy
Hej,
widziałam, że na tym forum wiele osób zna się na chorobach tarczycy. Dziś
odebrałam wyniki, do lekarza idę w przyszłym tygodniu, więc chciałabym
najpierw poznać waszą opinię na temat następujących wyników:
TSH 1,260 mU/l (norma: 0,27-4,2)
FT4 17,12 pmol/l (norma: 12-22)
FT3 4,4 pmol/l (norma 3,1-6,8).
Niby wszystkie mieszczą się w normie, czy to znaczy, że tarczyca mi się
wyleczyła?
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,216,101667276,101667276,Wyniki_hormonow_tarczycy.html


Temat: Ja to mam osiagi ! CHOLESTEROL STORY
Ja to mam osiagi ! CHOLESTEROL STORY
Wcale sie nie chwale bynajmniej....Ostatnio zrobilam sobie wiekszosc badan i moj
cholesterol osiagnal niebotyczne rejestry 293 mg%. No i co to ma byc??!!!!
Mam 27 lat, jestem szczupla, prowadze dosyc aktywny tryb zycia, nie pale.
Trojglicerydy mam ok (117) , HDL tez raczej w porzadku 72. Fakt nie zrobilam TSH
wiec tu moze kryc sie chochlik, ale jezeli juz to moge miec problemy bardziej z
nadczynnoscia.
Probowano mi tlumaczyc, lekarz - no wie pani niektorzy maja taka przemiane
tluszczu (i przypisala mi lek na zbiecie cholesterolu)....poza tym wprowadzic
diete, no ladnie to ja juz chyba nic nie bede jesc
moze to zmiana 'kuchni'- ponad poltore roku spedzilam w Azji, no ale bez
przesady....
jeszcze moge zrozumiec i 'przelknac' wynik 260 ale zeby miec 293....
btw. cukier mam w normie, pigulki odstawilam jakies 2,5 miesiaca temu
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,216,27520627,27520627,Ja_to_mam_osiagi_CHOLESTEROL_STORY.html


Temat: wątpliwe wyniki badań..fsh-lh-estradiol-prl...hel p
wątpliwe wyniki badań..fsh-lh-estradiol-prl...hel p
dziwczyny może coś z tego wywnioskujecie
bo do gina idę w piątek
ale po lekturze w necie trochę jestem zaniepokojona...

niestety poroniłam swoją pierwszą ciążę w 10tc-zabieg -ciążą obumarła w 6tc
jestem po 2@

aqrat te badania robiłam w 5dc bo w 3dc wypadały święta i teraz nie wiem czy
to ma odzwierciedlenie w wynikach i z tego może to wynika...

-FSH 11,8 IU
znalazłam interpretacje w necie że 9-12 oznacza obniżoną rezerwę jajnikową
-LH 3,83 IU
z netu że LH:FSH <0,6 -niewydolność przysadki
-Estradiol 32,9 pg/ml
ale nie mogę znaleźć o co chodzi

wszystkie wyniki są w normach fazy folikularnej
ale wiadomo jak to z normami
TSH niby w normie jest do 4
a co lipa ma być do 2! ja aqrat mam ok. 1,65

-PRL 7dni po owu w ubiegłym cyklu tez wyszła mi niby w normie - 23 z groszami
ale w opisach znalazłam info że już ten wynik oznacza lekką
hiperprolaktynemię,
po obciązeniu miałam prawie 260 więc wzrost ponad 11 krotny
a dopuszczalny jest 5-krotny

dziewczyny co mnie czeka i co mogę od gina usłyszać?
chcielibyśmy juz w tym cyklu starać się znowu...
chyba niewysiedzę do piątku

napiszcie


Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,216,54832585,54832585,watpliwe_wyniki_badan_fsh_lh_estradiol_prl_hel_.html


Temat: badanie poziomu hormonów
badanie poziomu hormonów
Mam wyiki:
hPRL 259 mIU/l - prolaktyna - metoda IRMA - CT
progesteron stężeie w surowicy krwi 5,59 nmol/l - metoda RIA -CT
estradiol stęż w sur krwi 298 pmol/l (estradiol 17 beta)- metoda IRA - CT
TSH stęż w sur kwi 0,723 mIU/l - metoda IRMA -CT
FT3 stęż w sur krwi 2,78 pg/ml
T4 stęż w sur krwi 1,17 g/100ml metoda RIA -gnost /CT
ALAt stęż w sur krwi 17,1 U/l
ASPAT stęż w sur krwi 32,9 U/l

oraz wynik z AVL AUTOLYZER AL 8X8;
WBC- 5,10 KuL
rbc 4,24 M/uL
HGB 12,20 g/dl
HCT 37,20 %
MCV 87,60 l
MCH 28,80 pg
MCHC 32,80 g/dl
PLT 260,00 K/ul segmenty 45
kwasochłonne 1
Limocyty 53
Moocyty 1

Na pytanie co to wszystko znaczy - usłyszałam króciótkie: "huśtawka
hormonów". Nie przepisao mi leków- nie objaśniono bliżej symbloiki badań,
ot po prostu koniec wizyty i " następy pacjent prosze". Do jakiego
specjalisty mam się wybrać! Ustawicznie jestem zmęczona,ospadła, ciężko mi
się myśli, ciągle mi zimno ale i czasem oblewają mnie gorące poty,
zwłaszcza jak się zdenerwuję - takie napady jak w klimakterium - szybko
jednak mijają. Mam 45 lat. Poza tym mam worki pod oczami których żadne
kopresy nie potrafia zlikwidować. A może to już klimakterium.
Droga Pani Doktor czy można choć w skrócie poprosić o interpretacje tych
wyników, co mi dolega i do jakiego specjalisty mam się udać.
Dziękuję i pozdrawiam!

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,216,8454142,8454142,badanie_poziomu_hormonow.html


Temat: ile kosztują badania?
ja dostałam skierowanie na toksoplazmozę, cytomegalię Ig IgM coś takiego jak
oznaczone przez P, TSH i PRL. Gdzie w Wa-wie zrobię to najtaniej? Te dwa
pierwsze są u św. Zofii po 80 zł.! Obliczyłam, że łącznie z badaniem moczu
zapłacę 260 zł! Dla mnie to majatek, a muszę!
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,216,17998565,17998565,ile_kosztuja_badania_.html


Temat: Wyniki :(
a oto moje wyniki z 3 dc.
TSH 2,260 uIU/ml
FSH 5,88 mIU/ml
LH 4,36 mIU/ml

stosunek LH:FSH = 0,74

myslicie ze TSH na poziomie 2,26 juz moze uniemozliwiac zajscie w
ciaze? ktos wie cos wiecej na ten temat? bardzo mnie zaciekawila
Wasza dyskusja!
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,54221,85936753,85936753,Wyniki_.html


Temat: Duphaston prawda i mity
dziewczyny naprawdę proszę o pomoc
Kochane, mam 24 lata , od 2 lat nie mogę zajść w ciążę.
Faceta wysłałam na badanie nasienia -jak na razie czekamy na wyniki.
@miałam 10 października i 14 grudnia.Wynik stresu- wcześniej @@
regularnie.
W trzeciej fazie cyklu progesteron wynosił 2.6 a norma to 15-
57.Prolaktyna 260 norma 40-530.TSH 1.4 norma 0.4-40. Estradiol 124
norma 101-905.
Gin zalecił duphaston od 14 dnia cyklu-bez wyznaczania owulacji-po
prostu od 14 dnia.I tak zawsze.
Jak poszłam na USG to drugi gin. powiedział ,że jak będę brała
duphaston przed owulacją to nigdy jej nie dostanę!!!(badanie
usg:jajniki drobnopęcherzykowe,jama macicy, przymacicze, jajniki
prawidłowe, endometrium okay)bez śladu owulacji na 100% ale 4
pęcherzyki urosły do ok.11, 15 mm)
Byłam u 3 gin. i wydał mi się po prostu mało wiarygodny, powiedział,
że powinnam się zacząć leczyć w klinice niepłodności u jego
kumpla(dał tel etc.)
Jak na razie to chciałabym olać tych trzech oszołomów, kupić testy
owulacyjne i w najbliższym cyklu zacząć zażywać Duphaston w 2 dni po
stwierdzonej za pomocą testów i usg owulacji?
Czy mój pomysł jest zły?Czy możecie mi doradzić kiedy brać ten lek
by nie działał jak jednofazowa tabletka antykoncepcyjna jak
powiedział gin.nr 2?
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,19585,71799868,71799868,Duphaston_prawda_i_mity.html


Temat: Wyniki Junkersa i Junkersiątka :-)
NADJA 28.01.2010
TSH 41.94% [wynik 2.91, norma (0.7 - 5.97) ]
FT3 67.31% [ wynik 4.49, norma (2.41 - 5.5)]
FT4 41.98% [ wynik 1.3, norma (0.96 - 1.77)]
anty-TPO 5 (do 34)
TIBC 331 (260-390)
Żelazo: 57 (37-145
B12: 461,3 (191-663)

To tyle. Jest morfologia, masakra jak u Aleksa. U hematologa jestem z nimi 11 lutego, zobaczymy, co powie. Ciekawe, co Wy na to...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,94641,105636612,105636612,Wyniki_Junkersa_i_Junkersiatka_.html


Temat: wynik biopsji guzka tarczycy
wynik biopsji guzka tarczycy
witam
MAM jednego guzka na tarczycy który jest od ok 3 lat.

Opis USG widoczny niejednorodny guzek izo-hypoechogenny o wmiarach
14/12/21 mm. Tarczyca niepowiększona. Węzły chłonne niepowiększone.

TSH 2,260(norma 0,400-4,000)

biopsja:
obraz cytologiczny odpowiada Łagodnej zmianie tarczycy.

Czy to jest coś powaznego?Konieczne jest wycięcie guzka?

Do lekarza ide dopiero w lutym,
Pozdrawiam





Jej wynik brzmi

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,94641,105757615,105757615,wynik_biopsji_guzka_tarczycy.html


Temat: Nietypowe skurcze, drętwienie(?) wszystkich mięśni
Hej! Przepraszam za poprzednie,przez pomyłkę skasowałam swoje przemyślenia.
Rozumiem,co i jak się czujecie. Przeszłam przez to 3 lata temu. Zaczęłam
leczenie od TSH 260.Towarzyszyły temu:tycie/jestem niejadkiem/bóle mięśni,
nerwica,bezsenność.Po diagnozie/euthyr0x 75,ze zwiększaniem dawki /powolnym/ do
150.Niestety dolegliwości nie ustępowały. Zaliczyłam więc:reumatologa,oropede,
neurologa i wyniki ok. W początkowej fazie leczenia,lekarz zabronił mi ćwiczeń
ikazał unikać dużego wysiłku. Dopiero fizjoterapeuta uświadomił mi,że hormony
tarczycy /ich brak /spowodował,że mój organizm nie dostawał enrgii,a cały
pokarm odkładał się w sadełku.stąd bóle mięśni.Poradził mi koenzym Q10/2razy
dziennie po 30 mg i witaminy z mikroelementami.Po kilku tygodniach bóle
złagodnały, nie wstawałam jak nienaoliwiony robot.Teraz łykam 30 mg Q10 raz
dziennie. kondycja niestety, marna/moja wina/, lenistwo.Przed rozpoczęciem
stosowania koenzymu,dobrzebyłoby odwiwdzić reumatologa. Zyczę poprawy kondycji
i znalezienia dobrego endo K
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,53051237,53051237,Nietypowe_skurcze_dretwienie_wszystkich_miesni.html


Temat: KTO MA RACJĘ???
KTO MA RACJĘ???
Witam,
po odebraniu wyników przeraziłam się, bo anty Tg było wysoko ponad
normę, wszystkie wyniki powtórzyłam i zbytnio się nie różniły.
Poszłam do lekarza,który stwierdził lekką nadczynność tarczycy i nic
nie kazał z nią robić tylko przyjść za pół roku do kontroli. Jakoś
nie miałam przekonania do diagnozy lekarza więc poszłam do drugiego,
który to natomiast stwierdził niedoczynność, która przejdzie w
Hashimoto !!! Przypisał mi euthyrox n 25.
Nie wiem któremu lekarzowi mam wierzyć??? oczywiście zapisałam się
na wizytę do trzeciego lekarz ale wizyta dopiero za dwa tygodnie.
Może ktoś z Was ma podobne wyniki i powie mi czy to nadczynność czy
niedoczynność oraz czy mam łykać ten euthyrox n 25.
Oto moje wyniki:
FT3 4,61 norma 1,8-4,2
FT4 1,09 norma 0,8-1,7
TSH 2,260 norma 0,27-4,20
anty TG 729,6 norma 0-115
anty TPO 16,18 norma 0-34

USG: prawy płat: 64x16x24
lewy płat 66x13x22
oba płaty o nieco obniżonej echostrukturze z dyskretnymi cechami
włóknienia i nieco wzmożonym unaczynionym doplerem mocy (NIC NIE
ROZUMIEM)
Nieprawidłowe ultrasonograficznie węzły chłonne w obrębie szyi nie
zobrazowano.

Dziękuję za pomoc.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,85168385,85168385,KTO_MA_RACJE_.html


Copyright (c) 2009 Blisko jak Georgia O Keeffe | Powered by Wordpress. Fresh News Theme by WooThemes - Premium Wordpress Themes.